Mikä siinä on, että kuunnellessani ihmisiä monet asiat kuulostavat olevan usein jonkun toisen vika. Työyhteisön ilmapiiri on huono, kun siellä on vääränlaisia ihmisiä. Omat lapset ovat suorastaan enkeleitä, mutta ne muut eivät vaan osaa käyttäytyä. Itsellä on niin mainio huumorintaju, mutta muut eivät vaan osaa samalla tavalla relata. Ja itse on niin fiksu ja älykäs, mitä muut eivät vaan tajua. Oma johtamistyyli on niin rakastettava, mutta ne alaiset eivät vaan ymmärrä mistään mitään.
Välillä taitaa vähän unohtua, että asioilla on kaksi puolta. Voit kuulla esimerkiksi samasta vuorovaikutustilanteesta, varsinkin konfliktiherkästä, molempien osapuolten versiot. Joskus ne tuntuvat kaukaisemmilta kuin kuu ja aurinko. Helposti eri näkökulmat kärjistyvät puolien ottamiseksi. Se taas harvoin johtaa mihinkään hyvään.
Entäs jos vika ei olekaan niissä muissa? Entäs jos huumorisi on vähättelevää, johtamistyylissäsi olisi paljon parantamisen varaa tai tuot omaa erinomaisuuttasi niin vahvasti esille, että ihmiset eivät jaksa yksinkertaisesti kuunnella sinua?
Olen huomannut, että emme näe omien tekojemme ja puheidemme seurauksia tai vaikutuksia. Minä kun itse tarkoitin noin enkä näin. Kyllähän sen toisen se pitäisi tajuta.
Niin. Jokainen meistä vaikuttaa asioihin niin vapaa-ajalla kuin työssä. Ei aina ”ne muut”. Jokaisella on lusikka työyhteisön sopassa. Minusta on hullua käsitellä työyhteisöä pelkästään yksilön tai organisaation näkökulmasta. Molemmat kun vaikuttavat koko ajan toisiinsa. Ja me kaikki olemme rakentamassa työyhteisömme viestintäkulttuuria, ja jokaisella on oma vastuunsa siitä onko kulttuuri innostava ja motivoiva.
Välillä on siis hyvä kysyä itseltään miten minä itse vaikutan työyhteisöni ilmapiiriin. Miten annan palautetta tai vastaan palautteeseen? Mistä puhun usein? Mistä en? Miten aito olen – vai onko naamallani jatkuva päälleliimattu tekohymy, joka ei fuulaa ketään todellisista ajatuksistani ja toimistani? Onko minulla mielestäni oikeus huonompaan käytökseen kuin muilla?
Summa summarum: Sinä vaikutat oman työyhteisösi hyvinvointiin. Mieti vain miten.